Ny bok "Hjälpredan för typ 1-diabetes"

Råd, tips och stöd vid diagnosen barndiabetes

5:12 min

När Karolina Jansons dotter var 8 år så insjuknade hon i diabetes typ 1, och då förstod Karolina direkt vad det var eftersom det redan fanns i familjen. Men trots att de var förberedda och pålästa så saknades en hel del information så Karolina beslöt sig för att skriva en egen bok i ämnet. Till sin hjälp tog hon dietisten Elisabeth Jelleryd.

Boken Hjälpredan för typ 1-diabetes är framtagen i samarbete med Astrid Lindgrens barndiabetesverksamhet på Karolinska Universitetssjukhuset och här finns många tips och råd för hela familjen - inte bara för barnet som blivit sjukt.

– När man kommer hem till verkligheten så behöver man lära sig hur allt fungerar. Man måste lära sig räkna kolhydrater och reglera insulinet till det men det är så mycket mer att lära sig.

– En stor fördel för oss var ju att flickans pappa har diabetes och kan visa att man kan leva ett bra liv även med sjukdomen annars kan nog beskedet komma som en chock. Men efter ett halvår bröt hon ihop och tyckte att det var orättvist och syskonen var ledsna för att bara barnet som var sjuk fick all uppmärksamhet.

Vad gör man då?

– Man pratar om det. Vi pratar öppet om det och låter det bli en naturlig del. Det viktiga är att vara öppen med allt. Pappan fick ta sprutor inför barnen, vi räknar kolhydrater öppet.

Dietisten Elisabeth Jelleryd säger att det är bra om barnen är involverade i det som de äter. Det beror på vilken ålder barnet är i men det kommer ändå att bli en del av barnets vardag. Men man kan leva som vanligt.

Det här är ingen matsjukdom utan en insulinsjukdom. Men vissa livsmedel ställer till det och då får man reglera insulinet.  

Förutom recept, kolhydrattabell och näringslära så finns medicinska råd om när man behöver åka till sjukhuset och saker man kan tänka på när det gäller syskon, andra anhöriga och vänner.