Gryta med julkorv och Günther Mårder
Foto: Leif R Jansson/TT och Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Mästarspararen Günther Mårder delar med sig av knepen

Just nu är julkorv billigt och andra supersmarta spartips

Granska hur mycket nytta och hur mycket lycka inköpen har gett
6:02 min

Det är nu man ska äta julkorv, julskinka, rödbetssallad, julgröt och äta julknäckebröd. Det är superbilligt. Det är bara en av många konkreta råd som superspararen Günter Mårder delade med sig av idag. Han är idag VD för Företagarna och tidigare sparekonom som hade sparpodden.

Det handlar inte om att vara snål utan sparsam och det kan man vara när man börjar förstå att vi människor aldrig är nöjda. Visserligen en bra egenskap för annars sker inga framsteg, säger Günter Mårder. Likafullt är det så.

– Vi är också vanemänniskor. Vi har därför lätt att lägga oss till nya vanor och ovanor.

– Dessutom bygger vi våra känslor på förväntningar. Och lägger man ihop allt detta så är det inte konstigt att man har det tufft nu efter julhelger med mat och klappar.

Man måste bryta mönster. Det vanliga är ju att när inkomsterna ökar så ökar även utgifterna och då blir vi vana vid det.

Då måste man bestämma sig för att det här är en tillräckligt god nivå att leva på för att kunna skapa ett sparutrymme.

Sparknep just nu är att köpa julmat. Den är billig just nu. Julkorv, julknäcke, julskinka och rödbetssallad.

Gå eller cykla till jobbet om det är möjligt.

Klipp ditt kreditkort. Har du nappat på många nättjänster på 49 kronor, 79 kronor eller 149 kronor så kommer abonnemangen att brytas. Granska om du verkligen behöver dem.

Granska varenda kostnad under en månad. Gör tabeller och se hur mycket nytta och hur mycket lycka inköpen har gett. Hög nytta och lycka är ju bra men många av inköpen är säkert onödiga.

Du kan förmodligen vänja dig vid en enkel billig frukost med en kopp kaffe och knäckebröd. Det finns inget samband mellan hög konsumtion och lycka.

Sänk värmen hemma och du bor i huset. Man kan vänja sig vid det också.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".