Rolf Lassgård: Jag vill hålla den inre elden vid liv

2:37 min

En av Sveriges mest älskade skådespelare som vi sett i många roller där han varit varm, trygg och tålmodig - men Lassgård har också temperament visar det sig. Det kan gå dörrar...och sägas saker, berättar han för Ylva Lilja.

 – Jag har en lång stubin men när jag blir förbannad då blir jag ordentligt förbannad. Då ska man nog inte vara där. Det kan gå dörrar....eller sägas saker.

Kan det hända på jobbet?

– Neeej....jo, det kan det. Oftast tar jag mig för mig själv. Men med mitt mod på senare år, när vi inte får tid att göra det vi ska göra - då kan jag säga till. Och det kan vara bra istället för att skvätta småilska hela tiden.

Är du den som säger ifrån när någon annan blir illa behandlad?

– Det kan hända att jag någon gång varit tyst. Då talar jag inte om sexuella trakasserier utan om någon fått för hård kritik. Jag hoppas att den plattform vi fått kan fungera i det dagliga, att man kan säga nej, men samtidigt får det inte bli en polsk riksdag för någon måste bestämma i mitt yrke.

Lyssna på hela intervjun som Ylva Lilja gjorde med Rolf Lassgård. Ur det längre klippet:

– Det är dubbelt. Jag har lärt mig att tycka om den här mannen men samtidigt är det den sista delen (Om Den döende detektiven som har premiär på SVT. Det är den sista delen i trilogin som är baserad på Leif GW Perssons böcker.)

– Det var ett äventyr! (Spelade in storfilmen Downsizing med Matt Damon. Har premiär om några veckor)

– Det är som att träffa en gammal vän. (uppföljningen av Jägarna)

– Det fanns ingen anledning att flytta till Stockholm och jag är en småstadsmänniska. (Om att han bor i Gävle)