Cilla och Annika om att försöka få barn genom assisterad befruktning

5:23 min

Cilla Holm har försökt att bli gravid tio gånger genom assisterad befruktning i Danmark och Annika Leone lyckades bli gravid efter en insemination men drabbades då av missfall. Nu har dom startat podden Jag vill ha barn om ofrivillig barnlöshet och barnlängtan.

Cilla är på väg till Ryssland för att försöka bli gravid genom ett donerat ägg och donerad sperma. Chanserna att det ska lyckas är högre när även ägget doneras. Hon berättar att de tio tidigare misslyckade försöken genom insemination har tagit på henne psykiskt.

– Det är så klart jättejobbigt men det blir vardag på något vis. Men nu när jag är på väg till Ryssland känns det peppigt igen. Det känns alltid peppigt innan men tråkigt ett tag efteråt om man misslyckas, säger Cilla. Både kliniken i Danmark och läkaren i Sverige rekommenderade kliniken i Ryssland så det fick det bli.

Annika har en dotter sedan innan och ville ha ett syskon. Inseminationen lyckades men det blev senare ett missfall. Men nu är det oklart om hon ska gå vidare.

– Jag vill bli förälder med någon. Tänk om jag skulle dö. Vad skulle hända med barnet då? Så jag skrämd av tanken, säger Annika.

I podden pratar de mycket om att svenska kvinnor vet så lite om när fertiliteten går ner.

– Från 35-årsåldern går det rakt ner och det kan chocka kvinnor.

Annika och Cilla berättar också om vad de får höra av omgivningen när de pratar om assisterad befruktning?

– Varför går du inte ut på krogen? Ta mina sperma - de är jättebra! Om donatorn vet du ju ingenting!

– Fast det där stämmer inte. Vi vet mycket om donatorn och hans medicinska bakgrund.