Överfullt kylskåp.
1 av 2
Efter festligheter är det vanligt att kylskåpet svämmar över med rester. Foto: Foto: Stefan Gustavsson / Scanpix
Alexandra Zazzi
2 av 2
Alexandra Zazzi är P4 Extras matexpert. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Rester blir fester när Zazzi rensar kylskåpet

6:14 min

Efter jul och nyår står ofta rester kvar i våra kylskåp. P4 Extras matexpert Alexandra Zazzi tipsar om hur du förvarar, återanvänder och förvandlar dina rester.

– Försök att en kylskåpsrensning varje söndag. Nu har det gått en tid sen julafton, så luktar skinkan surt eller är lite kladdig på ytan, då är det ingenting att spara. Men gå inte bara på bäst före-datum, för det är vår näsa och våra sinnen som talar om för oss om det är ätbart, säger Alexandra Zazzi.

Det är lätt hänt att våra kylskåp förvandlas till burkkyrkogårdar, och framförallt en slags burk har en förmåga att hamna längre och längre in våra kylskåp.

– Sillburkar är folk lite rädda för. Men det är så att klar sill håller nästan hur länge som helst. Vad man ska tänka på innan man sätter in sillen är att fisken är täckt av vätskan, då håller den jättelänge, säger Alexandra Zazzi och lägger till:

– Den krämiga sillen däremot, håller ungefär två-tre veckor efter att man öppnat burken. 

En annan produkt som brukar bli över från jul- och nyårshelgerna är bröd.
Men släng inte överblivet bröd i onödan tipsar Alexandra Zazzi:

– Skiva upp brödet så det inte möglar och låt det torka. Och gör sen ströbröd av det. Ströbröd från vörtbröd är jättegott till egna köttbullar. Sen kan man också göra krutonger. Bästa sättet att förvara dem är att lägga lite ris i botten på en burk, och lägg sen lite hushållspapper ovanpå så suger riset upp eventuell fukt. 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista