Johannes Brost
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kulturreporter: "Han hade ett djup"

2:00 min

Teater, film, tv och underhållning. Skådespelaren Johannes Brost blev folkkär för sina roller. På torsdagen avled han i sviterna av cancer.

– Han gjorde alla roller med bravur. Jag var så lycklig när han fick Guldbaggen, vad han var värd det, säger Vicky von der Lancken, svensk nöjesproducent och teaterchef.

Johannes Brost har spelat i en rad teaterpjäser och filmer. Vi har genom åren också sett honom i program som klassiska Gäster med gester, i Stjärnorna på slottet och han medverkade i Let's Dance så sent som förra våren. Mest känd är han nog ändå för rollen som bartendern Joker i TV-serien Rederiet.

Men även om Joker vann tv-publikens kärlek gjorde rollen det svårare att få nya filmroller. Det dröjde innan nya erbjudanden om filmroller kom, sa Johannes Brost i en intervju med P4 Extra 2012. Då var han aktuell med huvudrollen i filmen Avalon, en roll som också belönade honom med en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll år 2013.

– Den var nog mycket viktig för honom, det har han ju själv sagt också. Strax före den gjorde han Bröllopsfotografen med Ulf Malmros som regissör. Det var väl en comeback på filmscenen för honom och det kändes nog väldigt bra för honom, säger Björn Jansson, kulturreporter och recensent på Sveriges Radio.

– Han kunde utstråla både glädje, humor och sorg. Och det fick han visa i Avalon, det här djupet, säger Björn Jansson.

Johannes Brost avled på torsdagseftermiddagen på Skånes universitetssjukhus i sviterna av cancer, 71 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista