Christoffer Barnekow har sedan slutet av 60-talet varit en välkänd TV-profil. Han avled den 5 januari 2018, 77 år gammal.
1 av 3
Christoffer Barnekow har sedan slutet av 60-talet varit en välkänd TV-profil. Han avled den 5 januari 2018, 77 år gammal. Foto: André de Loisted/Bildbyrå 040/SCANPIX/TT
Kattis Ahlström
2 av 3
Kattis Ahlström Foto: Siri Hill/SR
Martin Rörby
3 av 3
Arkitekturhistorikern Martin Rörby spelade in sju säsonger av programmet "Arkitekturens pärlor" tillsammans med Barnekow. Foto: SR

Så minns vännerna Christoffer Barnekow

1:57 min

I över 50 år har han underhållit och upplyst TV-tittarna. Efter en akut skada på stora kroppspulsådern avled Christoffer Barnekow under fredagen.

– Jag känner mig tom. Och ju mer levande en människa är desto svårare är det att ta in att den personen har gått bort, säger Kattis Ahlström som lärde känna Christoffer Barnekow 1998 under inspelningen av programmet ”Sommarnattens skeende”, och har sen dess även hållit kontakten privat:

– En klok, varm och intresserad person som lärt känna mina barn. För mig har det personligen varit väldigt speciellt, säger Kattis Ahlström. 

Christoffer Barnekow inledde sin TV-karriär 1969, på då nystartade TV2 (numera SVT2). Genom åren har han hunnit medverka i bland annat barnprogram, pratshower, humorprogram, och nu senast i "Arkitekturens pärlor" med arkitekturhistorikern Martin Rörby, tillsammans gjorde de sju säsonger av programmet.

– Han var genuint nyfiken, ville alltid lära sig och veta mer. Han hade glimten i ögat och var otroligt sympatisk på ett plan som inte är alldeles vanligt faktiskt, säger Martin Rörby. 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista