Flera hundvalpar
Foto: Markus Schreiber/AP

Hundpsykologen: "Försök inte träna bort ett felaktigt beteende"

6:52 min

Idag är det inte bara vi människor som behöver mental vägledning ibland. Alltfler hundägare tar med sina fyrbenta vänner till hundpsykolog.

Mer än var tredje hundägare kan numera tänka sig att ta sin hund till en hundpsykolog, visar en ny enkät som Västra Kennelklubben och My Dog har gjort inför årets hundmässa i Göteborg.

Hundpsykologen Pia Myrseth berättar att de vanligaste problem rör när hundar vistats utomhus:

– Det handlar oftast om hundmöten ute på stan då problem kan uppstå. Då blir det ofta lite stress och reaktivitet, och man kan inte hantera sin hund ordentligt. Sen är det också vanligt med aggressivitet och olika rädslor som hunden kan ha.

Hur mycket kan man ändra en hunds beteende?

– Man ska acceptera att vissa beteendet alltid kommer finnas där. Ta till exempel en hund som gillar att hoppa upp på folk, det är ett beteende som alltid kommer finnas kvar. Men lär du hunden alternativa beteenden som att sitta fint när den ska hälsa, då vet hunden vad den ska göra och så kan man förstärka det uppförandet, säger hundpsykologen Pia Myrseth. 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista