Månen med ett flygplan framför.
1 av 2
Foto: Helmuth Petersson
Astrofysiker Maria Sundin
2 av 2
Astrofysikern Maria Sundin är verksam vid Göteborgs universitet. Foto: Hillevi Nagel/Göteborgs Universitet

Månen bjuder på extrainsatta föreställningar

"Då kallade man den tredje för en svekfull fullmåne"
5:51 min

Nymåne, fullmåne, blodmåne eller supermåne. Vår gigantiska nattlampa visar sig i många olika skepnader. Och i år är det dags för fenomenet "blue moon". Två gånger om.

– Normalt sett har vi tolv fullmånar per år, vilket många genom historien har använt sig av för att göra en kalender. Men ibland smyger det sig in en trettonde fullmåne. Det kan innebära att när vi har tolv månader på ett år och 13 fullmånar, så får vi ibland två fullmånar samma månad, vilket är lite ovanligt. När man har två fullmånar på en månad så har vi börjat kalla den senare för "blue moon". Det som gör 2018 speciellt är att i år har två stycken blå månar, säger P4 Extras rymdexpert Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

I år kan vi se två stycken blå månar under samma år vilket är relativt ovanligt. Att det är två blå månar under samma år händer nästa gång 2037 och hände senast 1999.  

När kan vi se nästa fullmåne?
– Vi hade en fullmåne den andra januari och nästa kommer 31 januari, vilket då är en "blue moon". Och sen blir februari utan en fullmåne. Sen dyker den upp 2 mars, och så kommer det ytterligare en "blue moon" 31 mars, säger Maria Sundin.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".