Maria-Pia Boëthius
Arkivbild från 2015. Foto: Marika Pietilä / Sveriges Radio Sisuradio

Maria-Pia Boëthius: "Nu kan jag dö lugn"

1:38 min

Förra året fyllde Maria-Pia Boëthius 70 år. Efter ett halvt sekel av debatter, artiklar och böcker så glöder ännu hennes penna och samhällsengagemang.

– Nu kan jag dö lugn. Det är någonting jag trodde jag aldrig skulle få uppleva - att hela världens kvinnor skulle våga att ställa sig upp som en kvinna och tala om vad som pågår är fullkomligt underbart, säger Maria-Pia Boëthius om #metoo-rörelsen. 

Nu är hon aktuell med den nya boken "Vitt och rött", där historien utgår från hennes mors uppväxt i slutet av 1910-talets Björkö, då finskt territorium - men som numera är en del av Ryssland och omdöpt till Primorsk. 

– Den ljuvligaste människan jag någonsin träffat är min mamma, Billie Boëthius. Innan jag ens föddes hade hon varit med om tre krig, tre revolutioner och flytt till Sverige. När hon berättade om Finland var det en blandning av ett sago- och hjälteland, säger Maria-Pia Boëthius.


Lyssna gärna på hela intervjun där Maria-Pia Boëthius berättar om bland annat:

  • Var hennes engagemang för samhällsfrågor kommer ifrån
  • Om hennes syn på döden
  • Hennes sista stora äventyr

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista