Elda Sparrelid och kvinna som nyser
Elda Sparrelid Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio och Gorm Kallestad/ SCANPIX NORGE
Det är inte försent men brådis att vaccinera sig inför årets influensa

Så drabbar influensan i år

2:38 min

Kulmen på årets influensa beräknas komma någon gång i februari utan att vi vet exakt när den slår till och hur många som drabbas. Årets influensa har inte funnit under några år så yngre personer har inte hunnit skaffa sig någon naturlig motståndskraft.

Om man är frisk och sedan får feber som håller i sig i mer än 4 dagar och man har hosta, ont i kroppen samt allmän sjukdomskänsla - då har man nog drabbats av influensa och då ska man först höra av sig till sin vårdcentral, läkare eller 1177 för att får reda på vad man ska göra och var man ska vända sig. De råden kommer från Elda Sparrelid som är infektionsläkare och även chefsläkare för hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Stockholms läns landsting.

Det är inte försent att vaccinera sig och det bör man överväga om man tillhör någon riskgrupp. Det tar 10-14 dagar efter ett vaccin som man kan räkna med att få skydd, men det är inte 100-procentigt. Tillhör man en riskgrupp och får influensa, oavsett om man är vaccinerad eller inte ska man ta kontakt med läkare, säger Sparrelid.

– Årets influensa är nog inte allvarligare när det gäller sjukdomsförlopp, säger Elda Sparrelid. Hon berättar också om hur influensa smittar.

Droppsmitta - genom nysningar och då är man troligen nära den som är sjuk. Och kontaktsmitta - betyder att sjuka personer tar sig ofta vid munnen och näsan och sedan hälsar man i hand eller i handtag och därför är handhygien är viktigt.

Många är oroliga för att man blir sjuk av själva vaccinet - hur är det med det?

– Nej, sjuk blir man inte. Man kan känna lite feber i några dagar och det är ofarligt och övergående och det är mildare än om man får influensan.

Riskgrupp är man om man tillhör följande grupp

Riskgrupp är man om man tillhör någon av följande grupper:

  • 65 år eller äldre
  • Gravid
  • Hjärtsjukdom
  • Lungsjukdom, som KOL eller svår astma
  • Diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
  • Kronisk leversvikt eller njursvikt
  • Mycket kraftigt överviktig
  • Neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • Flerfunktionshinder

Källa: 1177

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista