Christian Catomeris och Svjetlana Pastuhovic
1 av 3
Christian Catomeris och Svjetlana Pastuhovic Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Christian Catomeris
2 av 3
Christian Catomeris Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Christian Catomeris vill veta var föreställningarna kommer ifrån

2:15 min

Det finns ett vemod men jag drivs av ett starkt engagemang för frågor som rör integration, etnicitet och invandring. Att han själv har grekiskt, franskt och italienskt påbrå har såklart med saken att göra, säger han till Svjetlana Pastuhovic.

Christian Catomeris jobbar som journalist på Sveriges Television och han har skrivit böcker om sterotyper och rasism i Sverige genom historien. Nu kommer hans populära bok Det ohyggliga arvet från 2004 som nyutgåva.

– Det här är så viktiga frågor och jag har mött människor som har starka berättelser och det är spännande att få vara en av dem som får förmedla det.

Din egen bakgrund - har den spelat in? Christian är född i Stockholm men med grek-fransk-italienskt påbrå; hans pappa kommer från medelhavet, mamma svensk.

– Hela mitt liv är ju ett universitet att förstå min egen historia där jag växte upp i en svensk arbetarförort men som barn till en mörkhårig sydlänning och då undrade jag ju varifrån kommer de här föreställningar? Det fanns ju mycket överlägenshetskänslor mot sydlänningar. Själv hittade jag underbara människor i min pappas hemländer. Det har drivit mig.

– Jag har blivit driven av frågor om emigration, att man måste lämna något och anpassa sig i en miljö där man inte är välkommen, säger Christian Catomeris.

Han är också aktuell med boken Efter attentaten som handlar om terrorattackerna mot Bataclan och andra platser i Frankrike. 

Lyssna gärna på hela intervjun som Svjetlana gjorde med Christian Catomeris där de bland annat pratar mer om Frankrike vid tiden för attentaten.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista