Svjetlana Pastuhovic och Thomas Mattsson
1 av 2
Svjetlana Pastuhovic och Thomas Mattsson Foto: Katrin Tetzlaff/Sveriges Radio
Thomas Mattsson/Ansvarig utgivare och chefredaktör på Expressen.
2 av 2
Thomas Mattsson/Ansvarig utgivare och chefredaktör på Expressen. Foto: Katrin Tetzlaff/Sveriges Radio

Thomas Mattsson utsatt för många hot: Inte särskilt högbegåvade

"Varför namnger man ej misstänkta för brott"
1:49 min

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har lett Expressen under snart nio år. Under åren har hatet och hoten mot honom blivit till vardag.
– Det är ganska upprörande, säger han om hoten.

Som gäst hos P4 Extra berättar Thomas Mattsson att sociala medier har två sidor för honom och kollegorna på tidningen. Dels det positiva värdet att många kan diskutera journalistiken de producerar. Men på andra sidan av myntet finns hoten och hatet.

– Det är olämpligheter i bästa fall som kan bli till främlingsfientlighet som kan bli till rena konkreta mordhot, säger han och fortsätter.

– Jag tillhör naturligtvis de många medieföreträdare som är utsatta. Det är klart att det förekommer hot och hat mot mig och mina medarbetare

Samtidigt säger han att han ibland närmast suckar åt de som står bakom de anonyma hoten och det hat som sprids i sociala medier.

– Om man verkligen skulle vilja påverka nyhetsförmedlingen i Sverige då är det inte så konstruktivt att starta ett anonymt konto på twitter eller flashback och vara aggressiv och tro att Expressen skulle ändra sin nyhetsvärdering utifrån det.

– När man inser det påminns man om det är det inte särskilt högbegåvade opinionsbildare som ägnar sig åt hot och hat. Det är människor som spyr ut sin frustration. Det är lite sorgligt.  

Lyssna gärna på hela intervjun med Thomas Mattsson. Där pratar han bland annat om:

– Hur länge han tänker stanna kvar som chefredaktör på Expressen

– Hur han resonerar kring namnpubliceringar

– Om han vill semestra på en öde ö

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".