Mischa Billing och Svjetlana Pastuhovic
1 av 2
Mischa Billing och Svjetlana Pastuhovic Foto: Matilda Berggren/SR
Mischa Billing
2 av 2
Mischa Billing. Foto: Hasse Lundholm/Örebro universitet

Mischa Billing om att främst bli bemött som kvinna: "Det är tröttsamt ibland"

2:47 min

Hon är dubbad till riddare två gånger, hon arbetar fram nya sätt att beskriva dofter och smaker och hennes näsa hänger på Akademiska föreningen i Lund. Dessutom sitter Mischa Billing i juryn för "Sveriges Mästerkock", som nu dragit igång sin åttonde säsong.

Sommelier, lektor på beprövad erfarenhet i måltidskunskap och invald i Svenska vinakademien. Trots en rad titlar i ryggen, får jurymedlemmen i Sveriges Mästerkock, Mischa Billing, ofta frågor som hon förväntas svara på i egenskap av kvinna.

- I min karriär har jag varit på väldigt många positioner där jag är första kvinnan. Och då har frågorna varit lite sådär "vad säger du som är kvinna om det här?" Sen brukar det komma en kvinna till som är med, och när sedan en tredje kommer då blir man en människa, då blir man Mischa.

Mischa har känt att det ibland varit tröttsamt att främst bli benämnd som kvinna och inte med yrkestitel, men hoppas på att vara ett föredöme för andra kvinnor att träda fram.

- Jag får hänga kvar, som kvinna för att det ska komma fler kvinnor, säger hon.

Men hur många fler krävs det för att bli bemött som människa?

- I lite större styrelser och liknande, så tycker jag att när nummer tre kommer, då blir vi människor. Efter metoo känner jag dock att det har skett en förändring. Att vi alla börjar tänka mer på hur vi bemöter varandra.

Lyssna gärna på hela intervjun med Mischa Billing så får du höra mer om hennes exceptionella luktsinne och om hur det var att växa upp som kräset barn vid ett middagsbord som främst bestod av halvfabrikat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista