Dagens gäst

Gabriella Stenberg Wieser - rymdfysikern som gjorde kometkarriär

1:18 min

Rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser kan förklara de mest komplicera fenomenen i rymden men brukar också vara bra på att förklara till synes enkla saker så att alla begriper. Därför är hon förutom rymdforskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna även expert i TV-programmet "Fråga Lund".

Att det finns fördelar med att vara lättbegriplig är väl klart, för varför använda krångliga ord när det finns enkla? Ja, men Gabriella menar samtidigt att det faktiskt kan vara ett hinder i karriären om man populariserar för mycket.

– Om  man frågar forskare så kommer alla att hålla med om att det är jätteviktigt att förklara forskningen för allmänheten, men när man söker forskningsanslag och tjänster kommer saken i ett annat ljus för då kommer du att få höra: Jamen, du har ju inte ägnat dig åt riktig forskning! Du har ju ägnat dig åt utåtriktad verksamhet och annat trams. Du borde ha ägnat dig åt din egna forskning. Det är viktigt men man för de insatser man gör får man inget tillbaka i form av forskarpengar och tjänster, säger Gabriella.

Lyssna gärna på hela intervjun som Erik gjorde med Gabriella. Där berättar hon bland annat att hom fick lego av sin man i julklapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista