En person som använder sin mobiltelefon
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Nya 5G-tekniken presenteras under OS

"När bilarna börjar prata med varandra behövs inga trafikljus"
2:01 min

Självkörande bilar som pratar med varandra och gruvarbetare som kan styra sitt arbete ovan jord. Så kan framtiden se ut med den nya 5G-tekniken.

– Självkörande bilar utvecklar vi redan idag, men för att kunna ta nästa steg och kanske få bilar som kan prata med varandra och komma överens, så behövs den här tekniken, säger Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola.

Om bilarna kan prata med varandra kan de komma överens om vem som kör först i en korsning till exempel och då behövs inga trafikljus. När vi får en säker och stabil kommunikation utan fördröjning kan vi göra den här typen av saker som inte är möjliga idag, menar Fredrik Tufvesson.

Nya 5G ligger visserligen några år i framtiden, men vi kan redan nu under OS i Sydkorea få en vink om hur vi kommer att kunna använda oss av den här tekniken framöver.

– De som är på plats under OS kommer att kunna se allt ifrån lite olika vinklar och zooma in på det som de tycker är intressant. Kanske följa bob-åkarna ur deras perspektiv. Ett lite mer spännande sätt att titta på sport, skulle jag tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".