Med anledning av rättegången om attentatet på Drottninggatan

Geir Lippestad försvarade Breivik: Alla ska ha ett försvar

6:55 min

Att försvara en misstänkt terrorist är något man måste fundera på innan man tackar ja till. Just nu pågår ju rättegången mot Akilov efter attacken på Drottninggatan. Geir Lippestad är advokaten som försvarade Anders Behring Breivik som dödade 77 människor 2011 i Oslo och i Utöya. Hör vad han har att säga om sitt ovanliga uppdrag.

– Första gången man går igenom materialet med gärningsmannen då känns det tufft, men som advokat måste man vara professionell och ställa sig frågan: Kommer jag att kunna mitt jobb i en så svår situation, säger Geir Lippestad.

Varför tackade du jag till det här uppdraget?

– Det var inte lätt den morgonen när jag fick frågan. Norge var i en krissituation. Ja, han var misstänkt för att ha dödat 77 personer - ska man då rucka på rättsprinciperna? Om han hade dödat 10 - vad hade gällt då? Jag tycker att försvaret är det viktigaste i en rättsstat. Fast jag tog en halvtimme på mig innan jag bestämde mig.

Och sen mötte ni... 

– Det första jag frågade honom var varför han valde mig till att försvara honom. Det berodde på att jag tidigare har försvarat extrema personer. Jag förklarade dock min roll för honom; att jag inte var där för att tala om hans politiska inställning.

Lärde du känna honom?

– Vi tillbringade mycket tid och jag läste om hans familj. Jag känner till alla detaljer i hans liv men jag förstår inte varför han gjorde det.

Har du ångrat dig att du tog fallet?

– Nej, men jag undrar ju om jag skulle få ett liknande uppdraget. Skulle jag orka igen? Det måste alla advokater fråga sig. Men alla behöver ett försvar.

– När det gäller attentatet i Sverige är det bra att se att rättsystemet fungerar så bra även i Sverige. Det har varit en grundlig förundersökning och det svenska folket har accepterat att det ska vara ett bra rättsystem. Vi pratar inte om dödsstraff eller annat och det tycker jag är bra. Det blir farligt när vi börjar resonera om att vi inte ska ha rättsäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista