Carl Jan Granqvists vintips vecka 11

Vin till vårkyckling

5:41 min

Under våren finns många primörer att se fram emot, säger vår vinciceron Carl Jan Granqvist. Primör som för tankarna till grönsaker men Carl Jan vill även tipsa om vårkycklingen.

Vårkycklingen är måhända bortglömd men Carl Jan tipsar om att man kan få tag i en sådan i en välsorterad saluhall eller en välvillig charkuterist i sin lokala livsmedelsbutik som vill lägga en specialbeställning. Vårkycklingen njuter man bäst helstekt, gärna med försiktigt kokta primörer från den vegetabiliska sfären. Tillsammans med en lätt uppsmörad och citronanstruken skysås blir det en av vårens gastronomiska höjdpunkter, lovar Carl Jan. Till detta passar både vitt och rött vin. Väljer Du ett vitt vin skall det gärna vara smakrikt och fylligt för att möta upp det knaprigt griljerade skinnet och den smöriga såsen. 

Sydafrikanskt vitt vin på 75 cl flaska Jonty’s Ducks 2015 nummer 2950 på Systembolaget

Jonty’s Ducks är en allsköns blandning av olika vita druvor, men domineras av Sydafrikas viktigaste druva Chenin Blanc. Om den inte finns i din lokala butik och du inte har tid att invänta en beställning kan storasyskonet Anima Chenin Blanc (nr. 2049, 159kr) vara ett gott alternativ.

Doft: Generös, fruktdriven doft av mirabellplommon med mjuka toner av honung, bivax och en aning av fläder.

Munhåleupplevelse: Mjuk, rund och kraftfull smak som slutar helt torrt och elegant trots sin fruktintensitet.

Alkohol: 14 %

Pris: 109 kr

Franskt rött vin på 75 cl flaska La Seigneurie Saumur-Champigny 2015 nummer 2057 på Systembolaget

Cabernet franc, som är den viktigaste röda druvan i mellersta Loiredalen i norra Frankrike, är tillsammans med sauvignon blanc förälder till den världsberömda cabernet sauvignon. Cabernet franc skiljer sig mot cabernet sauvignon i att den är lättare i kroppen och har en än mer utpräglad ”grön” ton av svartvinbärsbuske och blåbärsris. Den är en druvsort som ligger fransmännen varmt om hjärtat, men som haft det svårt på exportmarknaden. Den torra och syrliga stilen är långt ifrån de sötade viner som utgör en stor del av volymförsäljningen i Sverige, Storbritannien och USA. Om man vill låta sig förföras av denna mycket personliga druva är det viktigt att njuta den till mat, annars kan den te sig lite tunn och sträv, säger Carl Jan.
 
Doft: Läckert parfymerad doft med frisk svartvinbärsfrukt och kryddiga drag av svartvinbärsbuske och nyvässad blyertspenna.

Munhåleupplevelse: Lätt och elegant smak med intensiv syrlig fruktighet som rensar gomseglet
och retar aptiten.

Alkohol: 13 %

Pris: 119 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista