Hur håller du tummarna för någon?

5:16 min

Inför finalen av Eurovision Song Contest är det många som håller tummarna för Benjamin Ingrosso. Men beroende på var du befinner dig kan lyckönskningar med fingrarna se annorlunda ut eller betyda något helt annat än vad du är van vid.

– Gesten att knyta in tummen i näven kan möjligtvis spåras till gamla tiders tankar om att hålla fast otursdemoner. Så ju hårdare man höll fast tummen desto större chans hade man till lycka, säger språkforskaren Marie Nelson som tillsammans med sin finlandssvenska kollega Sofie Henricson undersökt hur lyckönskningar med tummen skiljer sig åt i Sverige och Finland:

– Det verbala uttrycket att hålla tummarna används på samma sätt i Sverige och i Finland, men gesten som ackompanjerar uttrycket skiljer sig åt. I Sverige knyts tummarna i näven och i Finland pekar tummarna uppåt. Bland svensktalande i Åbo märks några få som bryter det finländska mönstret men på Åland är båda gesterna lika vanliga.

I västerländska kulturer används ofta tummen i positiva gester, men i vissa länder kan det bli helt fel.

– Man ska vara försiktig med gester för det är sällan de är universella, det som är artigt i ett land kan vara väldigt oartigt i ett annat land. Om jag är i Afghanistan, Iran, Grekland eller i vissa delar av Italien så skulle jag inte hålla tummen rakt upp. Där kan det faktiskt betyda något som vi svenskar skulle uttrycka som "ta dig i brasan!", säger Marie Nelson verksam vid Stockholms universtiet och Mälardalen högskola.