Dagens gäst

Martina Montelius: "Jag utsattes av kulturprofilen"

4:48 min

Nu berättar Martina Montelius om incidenten som ledde fram till att hon med 17 andra kvinnor öppnade upp om profilens övertramp i en intervju i Dagens Nyheter.

– Det var bara en liten pusselbit i en väldigt omfattande bild, säger hon.

I en intervju med P4 Extra berättar nu dramatikern och regissören Martina Montelius att hon en av de 18 kvinnor som i en artikel i Dagens Nyheter vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp från en man, som blivit känd som ”kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

Hon går inte in på vilka av de anklagelser som riktades mot mannen som hon berättade om för tidningen.

– Det var bara en liten pusselbit i en väldigt omfattande bild.

I intervjun berättar hon att det fanns en medvetenhet om övergreppen, men innan förra höstens Metoo-rörelse så var det inget som folk talade öppet om. Hon säger att det inom kulturvärlden funnits en tyst överenskommelse om att vissa saker som många är medvetna om håller man ändå tyst om.

– Vissa saker pratar man om, men ändå inte, säger Martina Montelius.

Martina Montelius är dotter till Kristina Lugn, som är ledamot i Svenska Akademien, men enligt Martina Montelius är det hon varit med om inget hon kunnat prata med sin mor om.

– Det här med att det är sekretess kring Svenska Akademien, det är inget hittepå, säger Martina Montelius till P4 Extra.