Zazzis mat

Zazzi bjuder på färsbiff med ärtor och råris

6:24 min

Hellre bra kvalité på färsen och mindre portioner kött, addera istället fler tillbehör på tallriken för att komponera den perfekta måltiden med färskbiff, det tipsar P4 Extras matexpert Alexandra Zazzi.

 För fyra personer

  • 3 dl frysta ärter
  • 1 halv gullök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl råris
  • 400-500 g ekologisk köttfärs efter smak
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • olja och smör till stekning
  • 1 msk japansk soja
  • 1,5 dl matgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • salt & peppar

Förberedelse 20 minuter – koktid/stektid 40 minuter

Gör gärna så här:

Börja med att sätta på råriset, det tar längst tid. Koka enligt anvisningarna på förpackningen.

Gör nu ärtorna. Finhacka löken. Tag fram en kastrull, häll i oljan och lägg i löken. Sätt på medelvärme och låt löken mjukna, häll i ärterna (frysta) rör om, lägg på lock och sänk värmen till lägsta, låt stå och puttra i 10 minuter.

Biffarna. (skall du göra många sätt på ugnen för varmhållning) Häll ströbrödet i en skål, rör i köttfärsen, kryddorna och ägget.

Forma till 4 biffar. Smält 1 msk smör och lite olja i en stekpanna och stek biffarna så att de får fin färg på varje sida (använder du fläskfärs eller kycklingfärs se till att de är genomstekta

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista