Hela Sverige bakar-vinnarens maxade morotskaka

3:07 min

Julbak i all ära, men här kommer Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbults tips till den som vill bjuda på något annorlunda (men gott) till efterrätt i jul.

Ingredienser

Ca 12 rejäla bitar
Ugn: 175 grader varmluft
Tid: 1 ½ timme


BOTTNAR

  • 3 medelstora morötter
  • 4 dl (240 g) vetemjöl (eller glutenfri
  • mjölmix)
  • 3 ½ dl (280 g) ljust muscovadosocker
  • ½ tsk (3 g) salt
  • 1 tsk (5 g) bikarbonat
  • 1 ½ msk (11 g) malen kanel
  • 1 tsk (2 ½ g) malen ingefära
  • 1 tsk (3 g) vaniljsocker
  • 1 ½ dl (140 g) rapsolja
  • 2 stora ägg (110 g)
  • 1 dl (40 g) hackade valnötter
  • 1 dl (40 g) hackade pekannötter
  • 2 dl (70 g) kokosflingor
  • 1 ½ dl krossad ananas
  • rapsolja och kokosflingor till formarna


PICKLAD FÄNKÅL

  • 2 dl (200 g) färskpressad citrus (apelsin
  • och citron)
  • 1 ½ msk (20 g) strösocker
  • 1 hel fänkål


FÄRSKOSTGLASYR

  • 2 dl (200 g) naturell färskost
  • 2 dl (200 g) smetana
  • 3 dl (180 g) florsocker
  • saft från ½ citron
  • rivet skal från 1 citron


GARNERING

  • picklad fänkål
  • fänkålsdill
  • färska eller torkade blommor

Gör så här

  1. Smörj och bröa tre springformar, ca 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.
  2. Skala och riv morötterna.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
  4. Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.
  5. Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.
  6. Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.
  7. Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.
  8. Lägg fänkålen i citronsaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.
  9. Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.
  10. Placera en botten på ett tårtfat. Bre på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den. Detta är alltså en "naked cake".
  11. Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.

Receptet kommer från Linns bakbok Salt som socker.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista