Carl Jan Granqvists vintips vecka 17

Nyhetssläpp på Systembolaget

5:22 min

På fredag är det dags för ännu ett släpp av små intressanta partier på Systembolaget

Carl-Jan Granqvist berättar i dag om veckans nya vinsläpp.


Vitt vin från Frankrike på 75 cl flaska
Origine du Haut Bourg 2012 nummer 91128

Muscadet är den enskilt viktigaste vinstilen som produceras i den vidsträckta och variationsrika vinregionen Loiredalen i Frankrike. Längst ut vid Atlanten produceras druvan Melon Blanc ett friskt och elegant vitvin som briljerar i kombination med mollusker och skaldjur. Det här vinet har fått några års extra lagring först på jästfällningen och sedan i flaskan, vilket gjort det lite fylligare och smakrikare än många av dess fränder.

Doft: Elegant doft av hav och ostron, med finstämd ananaslik fruktighet och en aning av bivax och rostat bröd.

Munhåleupplevelse: Medelfyllig smak med viss krämighet, men ett friskt avslut.

Alkohol: 12 %

Pris: 169 kr

Rött vin från Australien på 75 cl flaska
Tahbilk Cabernet Shiraz 2015 nummer 92005

Kraftfulla Cabernet-viner från Australien torde vara bland det minst trendiga man kan dricka för tillfället. Det betyder att det är ett mycket bra tillfälle att få god utdelning av vinkvalitet kontra pris. Tahbilk i delstaten Victoria är en av Australiens mest klassiska producenter och gör viner i en lite stramare stil än i det varmare och mer berömda Barossa Valley. Det här vinet är redan gott att njuta till kraftigare kötträtter, men den som har möjlighet att lagra vinet kommer njuta än mer av det om 10 eller 15 år.

Doft: Mycket stor och intensiv doft av syltade svarta vinbär och hallon med inslag av eukalyptus, mint och påtagliga men välintegrerade toner av rostade ekfat.

Munhåleupplevelse: Mycket fyllig och intensiv smak med mogna men högst närvarande tanniner. Ekipaget är välbalanserat och trots sin kraft inte alls grovt eller klumpigt.

Alkohol: 14 %

Pris: 209 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.