Det här visste du inte om grillning! Jessica Frejs suveräna knep

3:02 min

Jessica Frej har skrivit boken Grilla - hur lätt som helst och det är så hon ser det. Det är enkelt att grilla om man vet hur man gör. Hur tänder man grillen? Vad behöver man för redskap? Vad ska man grilla? Här finns recept och de bästa grilltips du någonsin hört för att snabbt bli en grillare av klass.

3–4 paket Halloumi, á 200 gram

Till servering

Myntadressing
Kokt färskpotatis

GRILLNING 

Grilla halloumin hel. Lägg den hela hallumin på direkt värme, det vill säga - på den sidan av grillen som är varmast. 2 minuter på varje sida. Flytta till indirekt värme - till den svalare delen och grilla 20 minuter till under lock. Osten ska vara varm och mjuk hela vägen igenom. Skiva halloumin i tjocka skivor efter grillningen. Dränk den i myntadressing och servera genast med kokt färskpotatis och en fräsch sallad. Det går också bra att förkoka potatisen, krossa den lätt och lägga den i foliepaket med olivolja, vitlök, lök eller citronskal.

MYNTADRESSING

1 citron
1 vitlöksklyfta
2 deciliter olivolja
½ tesked chiliflakes
2 deciliter finhackad mynta
1 deciliter finhackad dill

Pressa citron och vitlök i en skål. Häll i övriga ingredienser och blanda om.

Jessicas grilltips

Säkerhet först. Brandsläckare, vatten och kolla vilka regler som gäller där du är.

Använd grillbriketter till mat som tar lång tid. De räcker längre än grillkol.

Använd grill med lock. Låt alla spjäll vara öppna. Dröjer gästerna? Stäng igen några så att det går långsammare.

Använd gärna skortstenständare, ett rör där man häller i briketterna. Tillsätt tändkuddar. Efter en kvart är grillen färdig att börja användas.

Häll ut grillbriketterna i halva grillen. Då har du en het sida som fungerar som stekpanna och den andra svalare sidan fungerar som ugn.

Ofta när mat fastnar är det för att man försöker vända för tidigt. Håll ut så lossnar det lättare efter en stund.

När det är du som grillar är det du som bestämmer! Ignorera alla tips från omgivningen och följ din egen magkänsla!

Rengör gallret med stålborste när grillen är het. Då lossnar matresterna lätt.

Använd tång och stekspade i metall och gärna sådana med långa skaft så att du inte behöver ha händerna nära grillen.

p4extra@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista