Recept

Alexandra hottar upp sockerkakan

6:19 min

Det är inte alltid lätt att hitta på något speciellt som efterrätt till sommarens bufféfester. Ofta dyker pannacottan upp som ett säkert kort. Men Alexandra vet på råd för den som vill komma vidare och serverar en persikotartar.

Persikotartar med rostad sockerkaka

4 personer (samt lite extra kaka till kaffet dagen efter)

1 lime, saft och skal

4 inlagda persikohalvor

2 nektariner, gärna lite hårda

10-15 myntablad

Sockerkaka

4 ägg

3 dl socker

150 gr smör

1,5 dl mjölk

3 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

5,5 dl mjöl

smör och ströbröd till formen

till servering

2 dl vispad grädde

Gör gärna så här:

Sockerkaka

Vispa socker och ägg med elvispen i minst 5 minuter. Smält smör och blanda med mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda samman alla ingredienser. Smörj och bröa en lång brödform.

Baka i ugn 30 minuter på 175 grader. Prova med sticka så att kakan är färdig inuti. Låt svalna ordentligt och skär i skivor.

Fruktröran

Kärna ur nektarinen och skär tillsammans med persikan i små kuber. Blanda samman 2-3 msk av lagen från persikorna med lime, saft och finrivet skal. Hacka mynta och rör i tillsammans med frukten. Låt gärna stå i rumstemperatur 1 timme innan servering. Forma till en fin hög, grilla sockerkakan för att få lite yta (går även att rosta i brödrost) och servera med en klick grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista