Britt Peruzzi drabbades av den obeskrivligt smärtsamma nervsjukdomen

2:20 min

Britt Peruzzi gav huvudpersonen i sin deckare Aldrig glömma den smärtsamma nervsjukdomen Trigeminusneuralgi som ibland kallats självmordssjukan - en sjukdom Britt själv har haft och kan beskriva väl. Däremot fick Britt hjälp av medicinen och kunde häva den våldsamma smärtan. Andra som råkat ut för den och inte fått diagnos eller blivit hjälpt av medicinen har ibland velat avsluta sina liv för att slippa ha ont.

Boken Aldrig glömma utspelar sig på franska Rivieran där en kvinna hittas mördad i en by utanför Nice. Den kvinnliga kriminalkommissarien har nyligen kommit tillbaka från sin sjukskrivning med den smärtsamma sjukdomen Trigeminusneuralgi.

*Trigeminusneuralgi är ett relativt sällsynt tillstånd som ofta
ger en ansiktssmärta som är värre än något patienten tidigare
upplevt och ibland därför kallas självmordssjukan. Samtidigt
är trigeminusneuralgi tillräckligt vanlig för att man som distriktsläkare ska träffa enstaka patienter...

... Smärtan kommer i plötsliga attacker, är blixtrande och varar vanligtvis
bara några sekunder och sällan mer än 2 minuter. En refraktärperiod mellan attackerna är karakteristisk. Smärtan kan utlösas av lätt beröring av ansiktet eller vardagliga aktiviteter som att tala, tvätta ansiktet, borsta tänderna, tugga, raka sig eller sminka sig, av blåst och kyla samt av vibrationerna från att röra på sig. I uttalade fall undviker patienten att borsta tänderna och äta.

Ur Läkartidningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista