Kalifornien

Vin historien i Kalifornien började på en missionsstation i San Juan söder om dagens Los Angeles. Vinerna som framställdes på druvan Mission var inte av någon hög kvalitet utan det gick mest till nattvardsvin. Det skulle dröja ända till guldruschens glada dagar på 1800 talet innan intresset vaknade för kvalitetsviner. Det var en ungersk politisk flykting som tog initiativ för vinodlingen och fick i uppdrag  1857 att införskaffa rankor från Europa.

Vingårdar växte upp överallt i Napa Valley och Sonoma Valley och det så lovande ut för vin industrin fram till de båda värdskrigen och förbudstiden.

Så man kan säga att från 1956 när en viss herr Mondavi klev in på vin scenen började det hända saker och det gör det fortfarande. Goda viner med härlig frukt i kombination med fatlagring är det som sker just nu i det förlovade landet,

VITA VINER

7046 GLEN ELLER CHARDONNAY                                                         58,-

6678 BERINGER STONE CELLERS                                                                78,-

22228 CLAY STATION VIOGNER                                                               96,-

16632 BONTERRA CHARDONNAY                                                       125,-

RÖDA

27000 CHILL OUT LAKES SHIRAZ                                                                 58,-

26550 DELICATO MERLOT                                                                                 77,-

2844 GRAND CIRCLE CAB SAUVIGNON                                                          81,-

22283 CLINE ZINFANDEL                                                           87,-

23095 CA’ DEL SOLO BIG RED HOUSE                                                                                     96,-

Ha en trevlig helg och håll i hatten för det lär visst blåsa riktigt under helgen så sitta inne och njuta av goda viner och  mat är inte fel. Och som vanligt dricker vi massor med vatten när vi dricker vin och alltid ett alkoholfritt alternativ till den som föredrar detta. 

THOMAS VINARE