Var vinet ok eller?

Så sitter man till bords och väntar andäktigt på att få prova vinet som skall ledsaga den goda maten. Men vad har hänt, vinet smakar inte alls som det gjorde förra gången vi köpte en flaska av denna sort. Vad har hänt.

Ja, den frågan har vi säkert ställt oss vid flera tillfällen. Och facit är att idag så är en hel del vin defekta när vi köper dom. Den defekt som är vanligast är nog korkdefekten. Ca tre procent av alla vinflaskor med naturkork är förstörda. Men även oxidation, ättiksyra och efterjäsningar kan förekomma.
Men vad är en korkdefekt. Ofta beror den på att när man gör rent korken efter att ha stansat ut den ur korkekens bark så kanske man slarvar vid rengörningen och speciellt med att kolla att inget rengörningsmedel finns kvar på korken.  Finns det rengörningsmedel kvar så har vi ett problem.  När vinet får kontakt med den icke helt perfekta korken är det kört d.v.s  vinet blir odrickbart och doftar troligtvis  fuktig betongkällare, mögel eller tom klor.
Fällning kan också förekomma i vinet men oftast är det mognadsfällning som man vid dekantering inte får med i karaffen eller vinsten som ser ut som kristaller. Dessa är ett tecken på bra syra och ingen defekt.
Så var uppmärksamma när ni öppnar Era viner och för säkerhets skull köp gärna två flaskor om nu en skulle vara felaktig.
En stor fördel för os i Sverige är ju att vi får lämna tillbaka felaktiga viner till Systembolaget och få nytt vin eller pengarna tillbaka.

Här kommer lite vintips inför helgen på förhoppnings felfria viner.

VITA

4108 Terres Fumeés Petit Manseng             Frankrike               66,-

7218 Dr L Riesling                                       Tyskland                73,-

2015 Fleur du Cap Chardonnay                    Sydafrika               82,-

12000 Vicars Choice S B                              Nya Zealand          87,-

RÖDA 

2574 Periquita                                               Portugal                  63,-

12133 Nederburg Shiraz Viogner                 Sydafrika                 69,-

22316 Pater Sangiovese                                 Italien                     75,-

6792 Campolieti Ripasso                               Italien                      79,-

2705 Brolio                                 
Italien                      96,-

22800 Parallele  45                                         Frankrike                 98,-

Ha en trevlig helg

Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".