Beaujoulais Noveau - Vin eller marknadsgrej?

Så har äntligen dagen kommit då vi ska få köa för den beryktade BEAUJOLAIS NOUVEAU. Är det så eller? Ja det kan man fråga sig.

Historien kring detta nya vin är ganska trevlig. Några journalister sitter nere i Beaujolais och ska prova det nya vinet som man alltid har provat för att bilda sig en uppfattning om hur årets vin kommer att utvecklas.

En av journalisterna knäcker den goda idén att varför inte lansera det nya vinet över hela världen på en speciell dag nämligen den tredje torsdagen i november.

Sagt och gjort så bestämmer man detta, och det blir en stor succé

Vi i Sverige var i början en av de största köparna av detta vin.

Nu har det väl lugnat ner sig lite, men jag tycker att det är en trevlig tradition. Köp gärna en flaska eller varför inte två. Öppna den ena nu under helgen och tänk på vinbörnderna i Frankrike och den andra öppnar vi till julafton och kanske använder till julskinkan eller kalkonen.

Här kommer lite tips:

TVÅ BEAUJOLAIS NOUVEAU

97419 Beaujolais Nouveau 64,-

97418 Beaujolais Village Nouveau 75,-

VINER I ORDINARIE SORTIMENT

5408 Beaujolais Royal 59,-

5003 Beaujolais Village 73,-

5106 Morgon 87,-

99639 Moulin a Vent 95,-

98155 Chateau de Bel Avenir

Beaujolais Village 106,-

Glöm inte den rutiga duken på bordet, bagetten, osten , levande ljus och basker på huvudet samt klingande ur radioapparaten den Franska nationalsången. Detta är kultur och tradition.

Ha en trevlig helg!

Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".