NÄR MATEN FÅR BESTÄMMA

Att hitta rätt måltidsdryck kan ibland kännas både svårt och vanskligt. Men tränar man och provar sig fram så kan man slippa de värsta fallgroparna.

Hemligheten med kombinerat vin och mat är att antingen ska vinet harmoniera med maträtten eller så ska vinet komplettera maten.

Så till exempel så kan en ekfatslagrad chardonnay gå bra till en lax med en beurre blanc/vitvinssmörsås/ då både fisk och såsen och vinet har en lång smak.

Om vi fortsätter med laxen och serverar ett vin på rieslingdruvan  kommer rätten att kännas mycket friskare och lite citrusbetonad. 

Vad säg som en vinkokt sparris. Detta gör att den som man tidigare sade vinfientliga maträtten har nu smak av vin och detta har bryggats över så att nu kan vi servera ett vin. Ett vin av druvan muscat från Alsace passar utmärkt. Servera gärna med persiljesmör. 

Skaldjur och musslor gäller unga och eleganta viner från druvan chardonnay, gargnega  sauvignon blanc och muscadell. Här får inga kraftigt ekiga viner tillträde till rätten. 

Räkor som vi klämmer lite citron över trivs bäst med friska rena syrliga viner, som sauvignon blanc , chablis/chardonnay/ verdiccio. 

Om vi köper havskräftor och grillar dessa så passar ett ekfatslagrat vin gärna på chardonnay. Om vi bara kokar dessa gärna med en syrlig sås kan ett lätt ekfatslagrat vin passa utmärkt. 

Här lite tips på vita trevliga viner: 

12419 Casal diSerra                ITALIEN                    77,- 

2307  Planeta                           ITALIEN                     69,- 

6498  Stoneleigh Riesling       NYA ZEELAND         99,- 

2438 Jacobs Creek Riesling  AUSTRALIEN            70,- 

6692 Santa Carolina              CHILE                         60,- 

2173 Riesling Dopff                FRANKRIKE             79,- 

6997 Masi Soave                     ITALIEN                    69,- 

2020 Zoonenbloem               SYDAFRIKA               70,- 

16653 Fetzer Chardonnay    USA                              87,- 

2882 La Gascogne                 FRANKRIKE              87,- 

5798 Covent des Jacobins    FRANKRIKE              90,- 

Ha en trevlig helg i vinets och matens tecken och glöm inte de alkoholfria alternativen om kolsyrat vatten som är smaksatt med citron och lime. 

THOMAS VINARE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".