VAR VINET OK ELLER ?

Så sitter man till bords och väntar andäktigt på att få prova vinet som skall ledsaga den goda maten.
Men vad har hänt, vinet smakar inte alls som det gjorde förra gången vi köpte en flaska av denna sort.
Vad har hänt?

Ja, den frågan har vi säkert ställt oss vid flera tillfällen.  Facit är att idag så är en hel del vin defekta när vi köper dom. Den defekt som är vanligast är nog korkdefekten. Ca tre procent av alla vinflaskor med naturkork är förstörda. Men även oxidation, ättiksyra och efterjäsningar kan förekomma.

Men vad är en korkdefekt. Ofta beror den på att när man gör rent korken efter att ha stansat ut den ur korkekens bark så kanske man slarvar vid rengörningen och speciellt med att kolla att inget rengörningsmedel finns kvar på korken.  Finns det rengörningsmedel kvar så har vi ett problem.  När vinet får kontakt med den icke helt perfekta korken så är det kört d.v.s  vinet blir odrickbart och doftar troligtvis  fuktig betongkällare, mögel eller t.o.m klor.

Fällning kan också förekomma i vinet, men oftast är det mognadsfällning som man med dekantering av vinet inte kommer med i karaffen. Vinsten, en fällning  som ser ut som kristaller. Dessa är ett tecken på bra syra och ingen defekt.
Så var uppmärksamma när ni öppnar Era viner och för säkerhets skull köp gärna två flaskor om nu en skulle vara felaktig.
En stor fördel för oss i Sverige är ju att vi får lämna tillbaka felaktiga viner till Systembolaget och få nytt vin eller pengarna tillbaka.

Här kommer lite vintips inför helgen på förhoppnings felfria viner.

VITA
2882 La Gascogne A Brumont G Maseng/SB  Frankrike 75,-5810 Kloster Eberbach Riesling Tyskland  83,-
2015 Fleur du Cap Chardonnay Sydafrika 83,-
12000 Vicars Choice S B Zealand       89,-
22228 Clay Station Viogner USA         99,-

RÖDA
6548 Chakana Bonarda Argentina     69,-
12341 Kumkani Shiraz Sydafrika      87,-
42361 Eremo Italien                        87,-
32452 Raccolto Nero d’avola CS  Italien  84,-
6295 Joao Ramos Syrah Portugal        89,-
6597 Gnarly Head Zinfandel  USA        87,-

Ha en trevlig helg
Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".