DESSERTER ett måste efter middagen.

Ja visst är det så. Jag är ett stort dessertfreak.
Går jag på krogen så är de första jag kollar desserterna på menyn. En härlig glass dessert, créme brulé, chokladmousse, tiramisou, färska bär , kompotter.
Allt är härligt efter huvudrätten. Vill man urskulda sig för sitt dessertbehov kan man ju alltid skylla på att blodsockret behöver en kick för matsmältningen.

När det nu gäller att välja rätt vin till sötsakerna så finns det några regler.

Vinet ska alltid vara sötare än desserten. Men det kan ibland naturligtvis vara en smaksak.
Om vinet inte skulle vara sötare än desserten kan vinet kännas syrligare än det egentligen är.
Överlag kan man säga att nästan alltid passar ett fortifiserat vin /förstärkt med alkohol/ bra till alla desserter.
Till färska bär och fruktsallader passar muscatdruvan mycket bra. Kompotter utmärkt med halvsöta madeiravin. Gräddpuddingar som panna cotta en Recioto di Soave eller kanske en Tokaji.
Glass sorbet och parfait är nog det svåraste att sätta vin till då desserten är kall. Prova gärna söt sherry, söt marsala och söt madeira. Jag har testat en sauternes och även beerenauslese på druvan riesling med gott resultat.
Nötdesserter passar en tawny port utmärkt och till choklad får man tänka på beskheten / 70% / vilket kanske inte gör det lätt. Muscat från Sydafrika, Muscatel de Setubal från Portugal och Banyuls från Frankrike.

HÄR KOMMER NÅGRA TIPS PÅ HÄRLIGA DESSERTVINER.
8231 Real Tesoro halvtorr sherry Spanien 80,-
8223 Nutty Solera halvtorr sherry Spanien 91,-
8228 Bristol Crème söt sherry Spanien 108,-
8045 Grahams Six Grapes portvin Portugal 106,-
8000 Grahams LBV portvin Portugal 149,-
8089 Grådask Tawny port Portugal 149-
7883 Vintrys söt madeira Portugal 114,-
8308 Muscadel Red Sydafrika 88,-
8323 Samos Grekland 89,-
8011 Muscat de Setubal Portugal 98,-
8403 Marsala Vecchioflorio Italien 99,-
8411 De Bortoli Australien 119,-
12109 Allesverloren Old vintage Sydafrika 125,-
8181 Muscat de Beaumes de Venis Frankrike 148,-
8412 Castano Dulce Monatrelll Spanien 99

Lycka till med goda desserter , och naturligtvis som vanligt lika mycket vatten som vin.
Trevlig helg
Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".