1 av 7
2 av 7
Mellanstadieeleverna
3 av 7
Höstadieeleverna
4 av 7
5 av 7
Köttbullar till lunch varje dag kan man få bland annat på Hammarö, men i Filipstad har man sagt nej.
6 av 7
7 av 7
Stavros Louca

Morgonradion tar tempen på skolan

Här finns allt material från veckans skolspecial. Till exempel kan du höra hela samtalen med vår elevpanel och längre intervjuer än vad du hörde i radio.

Arbetsmiljö

Johan Sjövall, rektor på Vålbergsskolan, har arbetat mycket med arbetsmiljön på sin skola. De har nu en nybyggd skola där elever och lärare trivs.

Felix Östman, elev på Ilandaskolan, tyckte att arbetsmiljön på skolan hade brister och har lyckats få igenom en hel del förändringar under sina år på skolan.

Friskolor

Friskolan i Transtrand är nog den mest kända här i Värmland. De kämpade i många år men fick till sist rätt och har nu rätt till kommunala bidrag. Morgonradion ger dig hela historien kring den omstridda skolan.

Adam Fagerström började på en kommunal skola i gymnasiet men bytte sedan till en friskola. Han ger ris och ros till båda skolformerna.

Staffan Sjölund är skoldirektör i Karlstads kommun. Där kommer man behöva skära ner bland gymnasieskolorna, mycket som en effekt av just friskolorna. Så vad tycker han själv, är friskolorna en stimulerande konkurrent eller ett hot?

Utbildningspolitik

Politik styr nästan allt i skolan. När vi då byter regering byts också en hel del regler för hur skolan ska styras, och regering kan ju bytas så ofta som vart fjärde år.

Senaste tiden har alliansen, och främst då Jan Björklunds, förslag och reformer kring skolan debatterats mycket. Ordningsbetyg, skolk inskrivet i betyget och betyg från tidigare åldrar är några av de saker som diskuterats.

Någon som är mycket kritisk mot de här idéerna är Hans-Åke Scherp, skolutvecklingsforskare vid Karlstads universitet. Han säger att Jan Björklunds idéer inte bygger på vetenskap.

Veckans riksdagsledamot Nina Larsson (fp), säger att deras skolpolitik bygger på vetenskap, men inte på samma teorier som Hans-Åke Scherps.

Skolmat

Säg skolmat och du får berättelser om allt från levergryta som ger kväljningar till världens godaste köttfärs. Hur maten smakar finns det vitt skilda åsikter om, men en sak är de flesta överens om: skolmaten behövs för att man ska orka med dagen. Så för att få eleverna att äta har vi den senaste tiden sett en rad olika exempel: alltid flera maträtter, stort salladsbord eller kanske köttbullar som alternativ varje dag. Det sista har Filipstad precis sagt nej till. Kostchefen Helena Olsson tycker att man ska satsa på att schemalägga lunchen och se till att det är lugn och ro i matsalen.

I Storfors satsar man på frukosten. Varje morgon serveras frukost av några niondeklassare. Frukosten är mycket uppskattad och kostar bara 5 kronor för den som inte kan eller vill äta frukost hemma.

Och frågan den väcker känslor. Lyssnartelefonen gick varm och här kan du lyssna på alla åsikter.

Johanna besökte också Jättestenskolans matsal. Här kan du höra elever och personal tycka till om maten och vi får lära oss hur skolmaten kommer till.

Varför väcker skolfrågor så mycket känslor?

Det skrivs spaltmeter dagligen om skolan och frågorna väcker alltid starka reaktioner. Skola och utbildning är också en enorm fråga för våra politiker som använder det som en stor valfråga och varje dag skrivs debattartiklar och artiklar om just skolan. I våras gick den mycket uppmärksammade serien Klass 9A på SVT. En klass som hade stora problem fick hjälp av en grupp speciellt utplockade lärare med målet att bli en av Sveriges tre bästa klasser. En av lärarna var Stavros Louca och han gav sina teorier på varför skolfrågor väcker så mycket känslor hos oss.

Elevpanelen

Johanna Bergström åkte ut till Nyeds skola i Molkom för att diskutera olika frågor kring skolan med några elever där. Här kan du höra hela deras samtal kring livet i skolan. Eleverna på höstadiet är: Caroline Stejmar och Maja Eriksson, eleverna på mellanstadiet är: Simon Nilsson, Martine Albriktsen, Elvira Rogstadmoen och Martin Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista