Laxgryta och äppelkaka

Mättande fisk med gammaldags tårta.

Laxgryta

4 bitar laxfilé
1 pkt crabfish
1 gul paprika
1 medelstor squash
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk hummerfond
gräslök eller purjolök

Kärna ur och strimla paprikan. Dela squashen och lägg i en gryta tillsammans med squashen. Häll på grädde, vatten och hummerfond. Koka 5-6 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär lax och crabsticks i kuber och lägg i grytan. Låt koka på svag värme i 5-6 minuter till. Strö klippt gräslök över.

Ät!

Gammaldags äppeltårta

Pajdeg:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
1 ägg

Gör pajdegen först och låt den vila en halvtimme i kylskåp.

Skala och dela äpplen i klyftor. Använd en pajform med löstagbar botten. Klä pajformen med pajdegen och täck bottnen med äppelklyftorna. Och spara lite till strimlor. Täck botten med de flesta äppelklyftorna.

Gör en blandning av:

100g russin
1 1/2 dl socker
Rivet skal av en citron

Täck äpplena med russinblandningen. Gör strimlor av lite pajdeg och lägg över.
Lägg några äppelklyftor över pajstrimlorna.

Grädda långt ner i ugnen 75 minuter i 175 graders värme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".