Mustig fisksoppa

En enkel och god fisksoppa med skaldjur. Serveras med härlig efterrätt.

300 gram torsk, kolja eller sej

1 dl djupfrysta gröna ärtor

1 burk musslor

2 hg räkor

1 knippa finklippt persilja

1 hackad liten lök

1 l fiskbuljong eller två buljongtärningar i 1 liter vatten

1 ½ tsk salt grovmalen

lite vitpeppar malen

-------------

Dela fisken i bitar, par centimeter styck, tina den lite innan.

Sjud den i fem-sex minuter i vatten tillsammans med buljongen, kryddorna, löken och persiljan.

När man ser att fisken är vit, ta av kastrullen tillsätt ärtorna och räkorna sist.

Låt det sjuda upp långsamt några minuter, smaka av med mera kryddor om det behövs.

Hjärtans Fröjd

6 stycken medelstora äpplen

6 stycken vita formbröd

4 msk smör

4 msk socker

1 tsk kanel

1 dl hackade nötter

3 ägg

3 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär äpplena i sockerbitstora tärningar, gör likadant med brödet. Stek var för sig,lägg över i smord och ugnsäker form. Blanda socker, kanel och nötter, strö över äpplena och brödet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över formen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

Vaniljsås eller grädde till och kanske lite extra kanel.

Njut!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".