Tages älggryta

En härlig gryta att värma sig med i höstrusket.

Älggryta

6-8pers

1,5kg älgkött

salt och peppar

3 msk vetemjöl

2 dl köttbuljong

2 dl rödvin

15 enbär

1 lagerblad

4 gula lökar, gärna pärllök

1 burk kantareller

2 små paprikor grön/röd

1 dl grädde

Skär köttet i 2cm tärningar.

Salta och peppra.

Bryn lätt i stekpanna.

Häll över i en gryta.

Tillsätt mjölet i stekpannan. Vispa ur stekpannan med buljongen och häll över köttet i grytan.

Lägg i lagerblad och enbär i grytan. Låt puttra.

Skär löken i klyftor och fräs i stekpannan. Tillsätt den avrunna svampen efter en stund. Fräs ur stekpannan med vinet och häll över i grytan.

När köttet är mört så tillsätter du paprikabitar från röd och grön paprika.

Häll i grädden och låt allt bli varmt.

Kanelskålar med glass och grädde

1 ägg

50 g socker

30g vetemjöl

1/4 tsk kanel

Vispa ihop.

Bred ut 4 rundlar 10-12cm på smord plåt

Grädda tills smeten börjar bli fast i 200 grader. När det går att lyfta med stekspade är det dags att ta ut dem. Lägg i en vid kopp och tryck ut mot kanten. När smeten stelnat tar du ut kanelkakan ur formen. Fyll formen med valfri glass och grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".