Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

Kasslergratäng och bärpaj

Enkel middag med efterärrätt.

Kasslergratäng

225 grader

4 personer

10 potatisar

1 liten purjolök

1 ½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 ½ dl kaffegrädde

5 hg benfri kassler

3 hg Herrgårds- eller Grevéost

Skala och skiva potatisen tunt (ta osthyveln). Skölj och skiva purjolök. Smörj en ugnssäker form och varva potatis och purjolök. Krydda med salt och peppar och häll kaffegrädden över och sätt i 225 grader i cirka en halvtimme.

Ta ut gratängen. Lägg på ganska tjocka, ca en halv cm breda kasslerskivor, lägg ostskivorna ovanpå varje kasslerbit. In i ugnen igen, en kvart så att osten har smält. Pudra över med lite paprikakrydda.

Servera med krispig sallad!

Bärpaj

(som man kan variera med olika bär)

225 grader

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

175 g smält smör eller margarin

½ l bär - vilka man nu än väljer. Blåbär, vinbär, rabarber osv.

Lite strösocker och hackade nötter

Sätt ugnen på 225 grader

Blanda dom torra ingredienserna, tillsätt det smälta fettet och arbeta ihop en deg. Tryck ut det i en form som har kanter, häll över bären, strösocker och hackade nötter och grädda 20-25 minuter.

Se till att kanten inte blir så bränd, ett tips är att pensla med ett ägg.

Klar att servera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".