Fransk löksoppa och våfflor med hjortronsylt

Fransk löksoppa

6 gula lökar 500g

2-3 msk smör

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

1-2 buljongtärningar

1 lagerblad

1 krm timjan

1/2 krm vitpeppar

1 dl vitt vin

6 skivor rostat vitt bröd

1 1/2 dl riven ost

Skala, skär lök i tunna skivor

Fräs försiktigt i smör

Strö över mjöl och rör om

Späd med buljong, tillsätt kryddorna

Koka under lock på svag värme ca 15 minuter

smaksätt ev. med vitt vin.

Servera med rostade brödtärningar och riven ost

Gratinera 250 grader, 10 minuter

Våfflor med hjortronsylt

7-8 laggar

1 ägg

60g smält smör

2 tsk bakpulver

3 3/4 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

Blanda till en jämn smet som får svälla minst en timme.

Servera våfflorna helst med hjortronsylt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".