Smoothies och chokladbollar. Foto: Josefine Jäger.

Goda smoothies och chokladbollar

Jordgubbs- & blåbärssmoothie med mandel, kardemumma och riven kokos tipsar Josefine om. Till det kan du göra hennes grymt goda chokladbollar.

Jordgubbs- & blåbärssmoothie

Ett glas eller två små:

  • 2,5 dl mandel-, havre- eller rismjölk
  • 1 msk mandelpasta (mixade mandlar) eller 10 naturella mandlar
  • 15 st frysta jordgubbar 
  • 1 dl frysta blåbär
  • 1 ekologisk banan eller 1 dl frysta mangobitar
  • 1-2 tsk flytande honung, agave- eller lönnsirap
  • 1 tsk malen kardemumma (gärna grovmortlad/mald för mer smak)
  • 2 msk riven kokos (som topping)
  • Tips på kick: 1 tsk macapulver för maxad kärleksboost

Gör så här:

Mixa alla kalla ingredienser på högsta hastighet i din blender eller mixer till en slät konsistens. Häll i ett fint glas och strössla toppen med riven kokos. Servera bums!

Grymt goda chokladbollar rullade i riven kokos

Avnjutes gärna i sällskap av en kopp kryddigt chaite!

  • 100 gram kallpressad kokosolja (rumstempererad men inte flytande)
  • ¾-1 dl honung, agave-, råris-, dadel- eller lönnsirap
  • 4 dl fiberrika havregryn
  • 2 msk malda/mixade/krossade linfrön
  • 3 msk kakao + 50 gram fint riven mörk choklad (chokladen är extra lyx, valfritt)
  • 1,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • 1 krm havssalt
  • Rulla i riven kokos eller som på bilden, i krossad rå kakao

Gör så här:

Vispa kokosolja och sötning i en bunke med elvisp. Tillsätt havregryn, linfrö, kakao, choklad, vanilj och salt och vispa ytterligare tills smeten blir jämn och grynen krossade. Ställ in smeten i kylen några minuter, forma till fina bollar och rulla i riven kokos eller krossad rå kakao. Ställ fram fem minuter innan servering. Förvaras i kylskåp upp till en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".