Paradisoffer av Kristina Ohlsson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 1

3:19 min

Hej på er allihop, hoppas att ni har det gôtt i hängmattan. Sara Johansson här, redo att tipsa er om ännu en ny, härlig bok. Ni vet ju att jag har mina favoriter och självklart tar jag tillfället i akt att smyga med dem här så att de kan bli era favoriter också!

Kristina Ohlsson är en utav dessa. Hon är en relativt ny deckarförfattare som tidigare skrivit de suveräna böckerna Askungar, Tusenskönor och Änglavakter som alla fick högsta betyg av mig. Nu har hon släppt sin senaste bok Paradisoffer och det är dags att se om hon kan åstadkomma ännu en välskriven, spännande och oförutsägbar deckareLite kuriosa om författaren,  Kristina Ohlsson har jobbat med terrorfrågor vid den internationella säkerhetsorganisationen OSSE i Wien, så man kan ju säga att hon vet vad hon skriver om.

 Och skriva, det kan hon minsann. Den här boken är faktiskt en utav de mest spännande böcker jag har läst, och ni vet ju att jag har läst en del. I Paradisoffer möter vi återigen den duktige kriminalkommisarien Alex Recht och hans kollega, akademikern Fredrika Bergman. Denna gång får de i uppgift att lösa en riktig krissituation: ett  fullsatt plan påväg mellan Stockholm och New York kapas och krav riktas både mot den svenska och amerikanska regeringen.

Kaparna kräver att ett svenskt utvisningsbeslut hävs och den svenska regeringen ställs inför beslutet att rädda livet på de 400 passagerare som hålls gisslan i planet eller att fullfölja utvisningen. När bränslet i planet är slut är även betänketiden slut.

Alex och Fredrika utreder tillsammans med Säpo kapningen och allt eftersom timmarna går och bränslet börjar ta slut börjar polisen desperat söka en möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Alex och Fredrika börjar inse att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de nånsin kunnat föreställa sig.

 Men ni hör ju hur spännande det är? Det utvecklar sig till en riktig nervpirrande kamp mot klockan och när jag läser boken måste jag ta små pauser ibland, för det är ju så spännande att jag nästan inte står ut. Sista delarna av boken läser jag med andan i halsen och hjärtat i halsgropen och jag drar ut på det i det sista för jag vill inte att den ska ta slut. samtidigt som jag inte kan låta bli den eftersom jag MÅSTE få veta vad som händer härnäst Boken gör att jag utser Kristina Ohlsson som den bästa svenska deckarförfattaren just nu och jag hoppas att hon snart ger ut nästa bok, för jag vill ha MER!

 Paradisoffer av Kristina Ohlsson får 5 nervpirr av 5 möjliga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista