Little Bee av Chris Cleave
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 2

2:10 min

Hallå goa radiolyssnare, Sara Johansson här.  Ta och sätt er ner och vila en stund och lyssna på dagens boktips. Ni vet att man ibland hittar böcker som är riktigt speciella? Såna där böcker som gör att man får en känsla i magen som sitter i länge.  Den boken jag ska berätta om idag är just en sån bok. 

Little Bee är en tonårsflicka från Nigeria som efter en dramatisk flykt från sitt hemland hamnar på en flyktingförläggning  utanför London.  Där hålls hon inlåst i två år innan hon får lämna förläggningen och under den tiden lär hon sig engelska samt funderar på olika sätt att ta livet av sig om de män som fick henne att lämna Nigeria plötsligt skulle dyka upp.

Hon släpps ut, men vart ska hon ta vägen? Hon har varken pengar eller kontakter, det enda som hon har är ett visitkort tillhörande ett engelskt journalistpar , Sara och Andrew, som hon träffade under dramatiska former på en strand i Nigeria.

Det visar sig att den här dramatiska händelsen inte bara har satt sina spår hos Little Bee utan även de två journalisterna.

Det som är så fängslande med den här boken är att man i början  inte alls får veta vad det är som har hänt. Man blir såklart jättenyfiken, samtidigt som man förstår att det som huvudpersonerna har varit med om inte är speciellt trevligt. Det utvecklar sig till en historia som är förfärligt bra, och stundtals bara förfärlig . Den är sorglig fast också rolig, för trots alla hemskheter som Little Bee har varit med om så berättar hon om sitt möte med den europeiska kulturen på ett väldigt humoristiskt sätt.

Little Bee av Chris Cleave får fem bin av fem möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista