Kampen om järntronen av George R.R Martin
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 3

2:28 min

Hej på er på andra sidan radion, Sara Johansson här. Det vankas boktips och idag ska jag faktiskt tipsa om en fantasybok av yppersta klass.Nu kanske några utav er blir lite ointresserade och tycker att fantasyböcker bara är sagor för barn, men där måste jag faktiskt påstå att så är det verkligen inte alls

Tänk er mafiososerien Sopranos i nån sorts medeltidsversion som utspelar sig i en hård och grym låtsasvärld. Det är släktfejder, passion, svek, familjehemligheter, krig, kärlek, mäktiga ätter,  mord och hela baletten – allt detta kryddad med en drake eller två. Där har ni handlingen i Kampen om järntronen av George RR Martin.

Vi får följa lord Eddard Stark, hans fru Catelyn och deras barn när de försöker freda sig i en värld fylld av politiska intriger och stark karaktärer. Historien tar sin början då Lord Eddards barndomsvän, kung Robert av De sju kungarikena, utser Eddard till sin högra hand. Maktspelet kan därmed börja och utan att avslöja för mycket så kan jag försäkra er om att detta inte är en utav de där sagorna som alltid har ett lyckligt slut.

Känner ni igen min beskrivning av handlingen? Då kanske ni har sett utmärkta Game of Thrones på SVT, den serien är nämligen baserad på den här boken. Oftast så brukar inte filmer och tv-serien vara lika bra som boken, men i detta fall ha de faktiskt lyckats oerhört bra.

Drakarna till trots så är det här en riktigt maffig äventyrberättelse; spännande,  oförutsägbar och inte så lite otäck. Precis när man tror att man vet vad som ska hända, så blir det en twist som gör att boken är omöjlig att lägga ifrån sig.  Det må vara en saga, men definitivt en välskriven och fantasifylld saga för vuxna.

Kampen om järntronen av George RR Martin får 5 drakar av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista