Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 4

2:09 min

Hej allihopa, Sara Johansson här. Jag har ju tipsat er om böcker i ett par år nu och ibland tänker jag såhär:  tänk om några av er har missat när jag har tipsat om mina absoluta favoriter? De där guldkornen ni vet, de där som jag nästan inte kan leva utan i bokhyllan.

Och att ni ska ja missat böcker som är SÅ bra, nej, så kan vi inte ha det. Så här kommer den första av mina absoluta favoriter:

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. Låter det bekant? Det kan mycket väl vara den bok som har figurerat i mina bokprat flest gånger. Grejen är att den förtjänar att vara med lika många gånger till! Man kan prata om läsupplevelser och när jag läste den här boken första gången så gav den mig en läsupplevelse som jag kommer att bära med mig livet ut.

Ska jag påminna er om handlingen kanske? Vi får möta 10-årige Daniel i 1920-talets Barcelona. Hans pappa tar med honom till de Bortglömda Böckernas Gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där hittar han boken Vindens skugga, skriven av den mystiske författaren Julian Carax, och den boken  kommer att påverka resten av hans liv. När han blir äldre blir han besatt av boken och dess författare och mystiska saker börjar att hända. 

Ja ni, vilka betyg ska jag använda för att göra den här boken rättvisa? Episkt. Fängslande. Humoristisk. Romantisk. Spännande. Mystisk. Eller rätt och slätt: GÖRBRA!

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon får 5 guldböcker av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista