den andalusiske vännen av Alexander Söderberg. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 5

Goddagens på er allihop, Sara Johansson här igen. Har ni svårt att bestämma er vilken bok ni ska läsa härnäst? Lyssna ordentligt, här ska ni få ett tips för er som är sugna på att läsa en bra thriller.

Nya bekantskaper i bokhyllan är alltid trevligt, och idag ska jag berätta för er om just en sån. Alexander Söderberg är bosatt på Österlen och har tidigare arbetat som manusförfattare och dramaturg. Nu debuterar han som författare med sin första bok som heter Den Andalusiske Vännen.

Vi får möta Sophie Brinkmann, sjuksköterska och ensamstående mamma. Hon lever ett stillsamt liv i en välbärgad Stockholmsförort tillsammans med sonen Albert.  Hon trivs med sitt arbete på sjukhuset och allt är frid och fröjd – tills den dagen patienten Hector läggs in på avdelningen.

 Hector är en stilig bokförläggare som omedelbart visar intresse för Sophie och mot sin vilja dras hon till honom också. De fortsätter att hålla kontakten efter han ha skrivits ut, men är han verkligen den han utger sig för att vara?

 Helt plötsligt blir Sophie indragen i en våldsam uppgörelse mellan två rivaliserande brottssyndikat OCH en grupp utredande poliser. Tillslut måste hon välja sida och det visar sig inte vara helt lätt.

Samtidigt får vi stifta närmare bekantskap med Jens, en vapenkurir med hela världen som arbetsfält och Lars, en polis som tampas med sina inre demoner.

Det visar sig att de här tre människornas vägar kommer att korsas på ett väldigt spännande sätt.

Den här boken har varit väldigt hypad redan innan den kom ut och rättigheterna till den har sålts till flera andra länder .  Man märker att författaren har en dramaturgisk bakgrund, för han vet verkligen hur man lägger upp en historia. Boken är som en actionfilm, det händer saker precis hela tiden. Den är spännande och fartfylld och den känns faktiskt lite som en frisk fläkt inom svensk kriminallitteratur. Är du ute efter pulshöjning på semestern så är det här boken för dig.

Den andalusiske vännen av Alexander Söderberg får 5 mystiska män av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista