Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 6

Hej radiokompisar, Sara Johansson här. Nu kan jag inte låta bli igen, det har blivit dags att tipsa er om ännu en utav mina absoluta favoritböcker genom tiderna, en utav de där böckerna som jag känner att jag MÅSTE dela med mig av till er. Ta nu någon i handen, för det kommer att bli otäckt.

Boken heter Lilla Stjärna och är skriven av John Ajvide Lindqvist. När jag läste den här boken var jag rädd i en vecka efteråt. Den lämnade efter sig en sån där känsla som kryper under skinnet på en och som det är svårt att skaka av sig.

Den avdankade schalgerstjärnan Lennart Cederström åker ut i skogen för att leta efter kantareller. Nån svamp hittar han inte, men väl ett levande spädbarn, nedgrävt i en plastpåse vid en skogsväg. När han gräver upp barnet, som visar sig vara en liten flicka, skriker hon, men inte ett vanligt bebisskrik. Det är den renaste och klaraste ton Lennart någonsin har hört. 

Han bestämmer sig för att behålla barnet och håller henne gömd i sin källare. Där växer hon upp, isolerad från allt och alla för att bara odla sin musikaliska talang.

Ni förstår säkert att det aldrig kan sluta väl.

Samtidigt växer en jämnårig flicka upp i en vanlig familj. Hon är inte speciell eller anmärkningsvärd på något vis.

Det dröjer 14 år innan flickan i källaren och den andra flickan möts. Och när de gör det, då blir det kaos. Minst sagt.

Den här boken handlar om ondska och utanförskap och är ohyggligt spännande och stundtals bara ohygglig.

Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist får 5 onda flickor av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista