Eldvittnet av Lars Kepler. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 7

Hej radiolyssnare, Sara Johansson här. Jag fortsätter att berätta för er om härliga böcker och här kommer dagens tips. Minns ni all uppståndelse härom året när boken Hypnotisören skulle komma ut?

Den skrevs under pseudonym och det var en massa spekulationer och hyshhysh om vem författaren Lars Kepler verkligen var. Nu vet vi att det är författarparet Alexander och Alexandra Coehlo Ahndoril  som ligger bakom pseudonymen och  debuten Hypnotisören följdes av Paganinikontraktet. Har ni inte läst den förstnämnda så gör det ingenting, bok två, alltså Paganinikontraktet var mycket bättre ändå , så ni kan dyka rakt på den istället. Nu har de gett ut sin tredje bok Eldvittnet och det är den jag ska tipsa er om idag:

I Eldvittnet möter vi återigen Joona Linna, den oerhört behaglige polisen med den osvikliga magkänslan.  I den här boken får han sätta tänderna i en riktigt märklig mordhistoria: en flicka hittas död på Birgittagården, en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Hon hittas inne på anstaltens isolering, liggandes på en brits med båda händerna för ansiktet.  Samtidigt så hittas en utav anstaltens sjuksköterskor  ihjälslagen i ett av anstaltens uthus.

Det finns inga vittnen och polisen har väldiga problem att få någon klarhet i vad som egentligen har hänt. Nån dag efter mordet börjar en kvinna i Stockholm ringa polisens tipstelefon och lämna felaktig information om vad som har hänt. Först begär hon pengar för sina upplysningar men när de ignorerar henne, ber hon dem desperat att lyssna på vad hon har att berätta.

Ingen förstår hur allt detta hänger ihop – förutom vår hjälte Joona Linna såklart.   Det är en välskriven och smart berättelse och viktigast av allt – totalt oförutsägbar. Nu verkar det som författaren Lars Kepler, eller rättare sagt personerna bakom, har fått upp ångan ordentligt och jag väntar med spänning på deras nästa alster.

Eldvittnet av Lars Kepler får 5 gnistor av 5 möjliga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista