Till offer åt Molok. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 8

Hej i hängmattan, Sara Johansson här i radion igen. Ni vet väl att sommaren är bästa tiden att skrämma upp sig med en riktigt pirrig spänningsroman? Här ska ni få ett tips på en utav de bästa jag har läst på länge.

Åsa Larsson är ett välkänt namn i deckarvärlden. Hon debuterade med succéromanen Solstorm  och tills nu så har det blivit fyra böcker om Rebecka Martinsson och  hennes liv långt upp i norra delen av Sverige.

Nu ska jag bekänna en sak för er här. Jag var inte överdrivet förtjust i Åsa Larssons tidigare alster. Jag tycker att det var mest jämmer och elände och att det aldrig gick bra för nån.  Så, när jag fick tag i Åsa Larssons senaste bok förväntade jag mig inte att bli så imponerad, MEN som man alltid ska göra så gav jag den nya boken Till offer åt Molok en chans.

Och oj oj oj, vad glad jag är att jag gjorde det. Nu är Åsa Larsson högt uppe på min lista. Det här är en riktigt spännande och välskriven historia:

En jägare tvingas skadeskjuta en björn som attackerar hans hund. Det blir eftersök och när björnen tillslut skjuts hittar man en tumme från en människa i dess mage. Några månader senare hittas en kvinna vid namn Sol-Britt Uusitalo mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep. 

Kammaråklagare Rebecka Martinsson börjar forska i mordet och det visar sig att det finns många i Sol-Britts släkt som råkat ut för otäckheter.  Ju mer hon nystar i historien, desto mer spännande blir det. Dessutom varvas mordhistorien med historiska flashbacks, nåt som många deckarförfattare pysslar med och som Åsa Larsson gör på ett alldeles ypperligt sätt.

Några av er kanske funderar lite på bokens titel? Jag kan berätta att Molok var babyloniernas eldgud och till honom offrade man barn. Mer än så avslöjar jag inte.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson får 5 björnar av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista