Darling Jim av Christian Mörk. Foto: Sara Johansson/Sveriges radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 9

Hej kära ni, Sara Johansson här. Nu har det blivit dags för ännu ett boktips – från mig till er. Idag är tipset en bok som ligger skyhögt på listan över de bästa böcker jag har läst , alla kategorier. Det är dags för ännu en favorit i repris.

Jag har tidigare i den här programserien pratat om läsupplevelser och om böcker som efterlämnar en speciell känsla. Den här boken som jag ska berätta om nu, den levererar båda. Den här boken är så bra att jag önskar att jag inte hade läst den så att jag kunde få läsa den för första gången igen.

Nu ska jag inte hålla er på sträckbänken längre, boken som jag öser så mycket beröm över heter Darling Jim av Christian Mörk. Christian Mörk har danskt påbrå men är verksam i USA där han jobbar som filmkritiker på New York Times.

Till handlingen då, handlingen som är så bra att jag faktiskt blir lite rysig på armen av den. En brevbärare ute på sin runda hittar en kvinna död i ett hus. När polisen går in hittar de ytterligare två döda kvinnor  som varit inlåsta och sakta fått svälta till döds.  Vad är det egentligen som har hänt i detta skräckhus?

Senare hittar Niall, en anställd på postkontoret, ett brev som är adresserat till en utav de mördade. Trots att det är mot reglerna, öppnar han brevet som visar sig innehålla en dagbok som tillhört en av kvinnorna som hållits fångna i huset och vi får på så vis ta del av hela den hemska historien.

Vi får stifta bekantskap med de tre systrarna Fiona, Roisin och Aofie och får veta hur deras liv förändrades för alltid när den stilige sagoberättaren Jim blåste in i deras stad på sin motorcykel.  Han trollbinder alla kvinnor med sina mystiska sagor men systrarna inser snart att det inte är helt riskfritt att vistas i sagoberättarens närhet…

Den här boken innehåller det mesta: kärlek, sorg, magi, verklighet, grymhet, vänskap, spänning och faktiskt t.o.m. lite humor. Tro mig när jag säger att det här är en synnerligen originell bok.

Darling Jim av Christian Mörk får 5 systrar av 5 möjliga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".