Den sista akten av Mari Jungstedt. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 10

Hej i sommarstugan, Sara Johansson här igen.  Har ni ingenting att läsa på badstranden? Då har jag ett hett tips till er idag. Mari Jungstedt är en sån där författare som man alltid kan förlita sig på att hon ska skriva bra böcker.

  1. Vissa tappar ju takten när de skriver långa bokserier, men inte Mari Jungstedt. Hon är journalist till yrket och har jobbat både med Ekot, Rapport och regionala nyheter. Nu är hon författare på heltid och delar sin tid mellan Stockholm och Gotland.   

Hon har nu skrivit hela nio böcker om polisen Anders Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen, har ni inte läst några av de tidigare så kan jag verkligen rekommendera allihopa.  Nu är hon nu aktuell med sin tionde bok som heter Den sista akten. Den utspelar sig, som alltid, på Gotland.

Det är sommar på ön och Almedalsveckan är i full gång. Mitt under den myllrande politikerveckan hittas journalisten Erika Malm mördad på sitt hotellrum.

Mordet väcker förstås stor uppståndelse, Erika Malm var en stridbar debattredaktör på landets största kvällstidning och hon hade innan sin död fått mottaga hot från högerextremistiska rörelser.

Nyskilde hjälten Anders Knutas och hans kollega Karin Jacobsson får fullt upp med att lösa mordfallet och utredningen spretar åt alla håll: mot högerextremister, mot mystiska besök på teatern och dessutom verkar det som om Erika Malm har levt ett dubbelliv med hemliga älskare och annat fuffens.

 Anders och Karin får fullt upp med alla ledtrådar, samtidigt som de hanterar  sina nya,  romantiska känslor för varandra.

Jag kan med glädje säga att Mari Jungstedt fortfarande har rätta knycket. Den sista akten är en finfin kriminalroman; spännande, lättillgänglig och fylld med härliga gotlandsmiljöer.  Jag kunde inte släppa den och läste faktiskt ut den under en go kväll i soffan.

Den sista akten av Mari Jungstedt får 5 raukar av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".