Den gode tjuven av Hannah Tinti. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 11

Hej radiokamrater. Nu ska vi umgås en stund, ni och jag. Det är dags för boktips och den här gången ska jag återigen tipsa er om en av mina allrakäraste vänner i bokhyllan. Det är dags för en favorit i repris.

Den gode tjuven av Hanna Tinti var en sån där bok som inte så många la märke till när den kom. Den här ljuvliga historien förtjänar verkligen mer uppmärksamhet än vad den egentligen fick. Det känns som min uppgift att upplysa er läsare om vilken fin bok det här är: 

Den här boken utspelar sig i USA på 1800-talet. Den föräldralöse pojken Ren är 12 år och bor på ett barnhem i ett kloster. Hur han hamnade där, vilka hans föräldrar var och varför han saknar vänster hand är helt okänt.  Hans högsta önskan är att få en ny familj men ingen av de potentiella adoptivföräldrarna som kommer till barnhemmet vill ha en pojke utan hand.

Men en dag kommer en främling dit. Han presenterar sig som Benjamin Nab och påstår att han är Rens okände storebror som nu har kommit för att hämta med honom hem. Ren följder gladeligen med, men det dröjer inte länge förräns Ren börjar tvivla på att hans ”storebror” är den han utger sig för att vara.

Där tar ett riktigt äventyr vid. Ren befinner sig plötsligt på samhällets skuggsida och får stifta bekantskap med  brokig samling udda figurer; svindlare, gravplundrare och gangsters. Samtidigt längtar Ren efter att få veta sanningen om sitt ursprung och få veta svaren om vem han verkligen är.

Det här är en underbar bok. Den är virvlande, fantasifull, rolig och dramatisk. Jag tycker bestämt att du ska förbarma dig över den här boken i sommar.

Den gode tjuven av Hannah Tinti får 5 ficktjuvar av 5 möjliga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".